Тестове в лаборатория
Тестове в лаборатория

ЛИДЕРИТЕ

Д-р Красимира Чемишанска


Визитка:

Д-р Красимира Чемишанска е изпълнителен директор на Амджен България ЕООД от 2009 г., като поема отговорността за откриването на филиала на Amgen и за развитието на бизнеса в страната. Д-р Чемишанска е с над 20 години опит във фармацевтичната индустрия и е заемала различни мениджърски позиции в мултинационални компании. Притежава диплома по маркетинг, магистърска степен MBA по General Management от City University Seattle и магистърска степен по мениджмънт от Международното висше бизнес училище. От 2011 г. е член на Борда на директорите на Американска търговска камара в България (AmCham), а през 2015 г. е избрана за президент на камарата. Тя е основател и председател на Комитета по здравеопазване към AmCham. От 2013 г. д-р Чемишанска е член на борда на ARPharm и Фондация Juniour Achievement. Тя е почетен член на Съвета на Европейската бизнес общност и носител на наградата „Златен печат за иновативен мениджмънт и социална отговорност“.

Фирмен Профил

Amgen е най-голямата биотехнологична компания в света, отдадена на разгръщането на потенциала на биологичната наука за пациентите, страдащи от сериозни заболявания. Тя открива, разработва, произвежда и доставя иновативни лекарства за хуманна употреба. Използват се най-високите достижения на човешката генетика за разгадаване на сложната природа на заболяванията и задълбочено разбиране на основите на човешката биология. Компанията откри своя филиал у нас през октомври 2009 г., а през 2012 г. създаде и отдел за клинични проучвания.

Добрият бизнес лидер в медицината и фармацията...

.... трябва да се стреми да откликва на нерешените медицински проблеми, като предлага иновативни решения, които носят допълнителна полза за пациентите. В работата му водещ трябва да е етичният подход, а във фокуса му - пациентът.

За да се задържиш на върха, трябва …

..... да си поставяш високи цели, да бъдеш последователен и да взимаш бързи решения. И не на последно място - да можеш да разчиташ на екипа си като помощник и коректив.

Моята цел е…

.... да продължавам целенасочено да търся най-добрите иновативни решения за най-тежките заболявания. Отдадена съм на тази кауза през целия си живот и съм щастлива, че в "Амджен" ежедневно успяваме да доказваме, че чрез наука се творят чудеса.

Моделът на управление, който прилагам…

... е демократичен. Вярвам, че добрият лидер зачита различните мнения и дава възможност на всеки член от екипа си да развие своите таланти. Само така можем да вървим заедно напред и да имаме обща цел.

Високи резултати се постигат…

.... когато имаш ясни цели и правилната стратегия, за да ги постигнеш. От ключово значение е да можеш да покажеш своето отличаващо предимство в силно развитата конкурентна среда.

Търся съвет, когато…

.... искам да чуя всички гледни точки по даден въпрос. Не се притеснявам да чуя мнения, които няма да ми допаднат. Напротив - те ми помагат да взема правилното решение в конкретната ситуация. Търся съвет и когато даден проблем не е от моите компетенции. Тогава разчитам на експертните мнения на съответните специалисти.

Като доктор гледам на здравето…

.... като на най-висока цел и най-голямото богатство, без което не можеш да постигнеш нищо друго.

Биотехнологиите в медицината …

..... са вързани със сериозните открития в последните десетилетия за биологичните процеси на молекулярно и на генетично ниво. Те ни дават възможност да навлезем в дълбочината на тези процеси и да видим как и кое точно предизвиква болестта. Именно благодарение на тези открития и създаването на биотехнологични иновативни лекарства, сега много хора с тежки и смятани доскоро за нелечими и фатални заболявания, живеят години, и то с добро качество на живот.

Ролята на науката през XXI век …

.... е да открие връзката между човешкия геном и заболяванията. Това направление има огромен потенциал, защото все още има много непознати тайни, заложени в биологичните процеси. Те предоставят невероятно големи възможности при изследователска дейност да бъдат открити нови подходи към нерешени медицински проблеми. Ако миналият век беше векът на големите открития в областта на транспорта и информационните технологии, то XXI век ще бъде векът на биотехнологичните открития.

Иновациите и новите технологии днес…

.... помагат на милиарди пациенти по света да живеят по-дълго и да водят по-качествен живот. Навлизането на нови технологии, нови лекарствени терапии и по-добри диагностични методи е причината за това подобрение. Днес двама от всеки трима пациенти, диагностицирани с рак, преживяват поне 5 години, а броят на пациентите, завърнали се на работа след диагнозата, е нараснал със 75%.

Създаването на ново лекарство срещу рак …

... е много дълъг, рисков и скъп процес. Създаването на едно ново лекарство отнема между 12 и 15 години. Следва дългият път на клиничните проучвания, за да се докаже ефективността и безопасността на дадения продукт. Едва след това той получава одобрение от съответните регулаторни органи за клинично приложение в практиката. В много случаи обаче в някои от фазите на изпитване се появява проблем по отношение на ефективността или безопасността и тогава може лекарството изобщо да не получи одобрение и да не достигне до пазара. Или може да са необходими още няколко години, докато проблемите се отстранят. А и хората не си дават сметка, че всъщност тестването на една нова молекула, кандидат за лекарство, започва с 10 000 подобни молекули.

Данък добавена стойност върху лекарствата…

... оскъпява лекарствата, както за Здравната каса, така и за пациентите. В момента болните доплащат средно 50% от цената на медикаментите. Като ги натоварим и с 20 % ДДС цената става непосилна за много от българите. В много държави в Европа има диференцирана ДДС ставка за лекарства, като в някои от тях тя дори е нулева.

Ръстът на фармацевтичния пазар показва…

.... че той има потенциал за развитие. Пазарът в България е относително малък и затова се очаква да продължи темповете си на растеж от последните няколко години. Това го отличава от развитите пазари в големите европейски държави, където се наблюдава тенденция към стагнация и по-слаби ръстове.

Най-добър работодател е…

...този, който инвестира в човешкия капитал. Изключително съм щастлива да заявя, че през тази година Амджен България получи престижния сертификат за най-добър работодател от Top Employers Institut. Тази оценка е доказателство, че ние се стремим да усъвършенстваме постоянно работния процес, да подпомагаме развитието на служителите си, да ги мотивираме и да осигуряваме конкурентно заплащане.

Персонализираната медицина…

.... е най-иновативното направление в медицината и фармацията. Чрез генетично изследване се установява наличието или отсъствието на гена или мутацията "виновник" за заболяването. Това помага медикаментът се прицелва само в болните ракови клетки и „не закача” здравите. По този начаин лечението се индивидуализира и ние можем да сме сигурни, че то е най-подходящото и в точното време за определен пациент. Така терапията става в пъти по-ефективна, като се намаляват разходите и се минимизират нежеланите лекарствени реакции.

Най-скъпото лечение е…

... това, което не действа. Всяка инвестиция си заслужава, ако на точно определения пациент бъде осигурена най-подходящата терапия и тя промени живота му.

Моите „златни” правила са:…

... винаги да поставяш в центъра на своите действия хората. Това е моята житейска философия. Човекът е двигателят на всичко, което се случва в заобикалящия ни свят.

Встрани от бизнеса обичам …

... природата, домашния уют, спорта и музиката.

Когато погледна напред, виждам…

.... позитивното развитие на нещата. Вярвам, че човек трябва да насочи погледа си към хубавите неща в живота, за да може да ги претвори в бъдещето.