Д-р Красимира Чемишанска е бизнес лидер във фармацевтичната индустрия с повече от 20 години опит на българския пазар. Тя е отговорна за откриването на филиала на Амджен, най-голямата биотехнологична компания в света, в България. Като Изпълнителен Директор на Aмджен България от 2009 година д-р Чемишанска отговаря за изграждане на организацията и развитието на бизнеса в страната.

Повече от 15 години тя заема различни мениджърски позиции в мултинационални иновативни фармацевтични компании, като е дългогодишен Директор „Маркетинг“ и Член на Борда на Директорите на AstraZeneca.

Д-р Красимира Чемишанска завършва медицина в Медицинския университет в София и работи като научен сътрудник в областта на клиничната имунология. Следвайки предизвикателствата на своята професионална кариера, тя получава диплома по маркетинг, магистърска степен MBA “General Management” от City University Seattle, и магистърска степен по мениджмънт от Международното Висше Бизнес Училище.

От 2011 г. е член на Борда на Директорите на AmCham, а през 2015 г. е избрана за Президент на Камарата. Вече 3 години е член на борда на ARPharM и Фондация „Juniour Achievement”. Тя е и дългогодишен член на BBLF.

Д-р Чемишанска е почетен член на Съвета на Европейската бизнес общност и носител на наградата „Златен печат за иновативен мениджмънт и социална отговорност“. През 2013 г. получава престижния „Certificate of Appreciation“ на Департамента по Търговия на САЩ за принос в развитието на двустранната търговия и инвестиции в здравеопазването между САЩ и България.

  1. Къде сте израснала и кой е най-яркият Ви спомен от тези години? Израснала съм в центъра на София и връщайки се назад във времето с умиление си спомням свободата, която имахме като деца. Събирахме се на големи групи и от рано сутрин до късно вечер играехме из дворовете и малките тихи улички. Сега е съвсем различно, животът е много променен. Онова спокойствие липсва, централните улички отдавна не са тихи, почти няма деца навън, защото вече и игрите са различни. Променено е усещането за детство.
  2. Как се ориентирахте към медицината и защо клинична имунология? Аз съм трето поколение лекари в моето семейството след дядо ми, майка ми и баща ми, така че съм израснала в тази среда, което несъмнено е събудило у мен интерес към медицината. А интересът ми към науката и практическото приложение на научните познания ме поведе по пътя на клиничната имунология. Силно ме заинтригува това, че беше и все още е изключително иновативна и съвременна специалност. Научните открития се случваха много бързо, което разкриваше буквално пред очите ни дълбочината на познанието.
  3. Прави впечатление, че кариерата Ви преминава основно в мултинационални иновативни фармацевтични компании. Какво ви задържа толкова години в бранша? Мултинационалните компании имат културата да работят с високи етични стандарти, което ти позволява да научиш много във всякакви аспекти. За мен е привилегия, че съм имала възможността да се развивам в именно такива компании, тъй като благодарение на това успявам да се докосна до най-последните открития в медицината и науката, което неминуемо поддържа интереса към сферата изключително жив. В твой дълг и същевременно мотивация се превръща това да предадеш познанието на лекарите и то да стане част от тяхната практика.
  4. Под Ваше управление бе открит филиала на Амджен в България, най-голямата биотехнологична компания в света. Как се случи всичко? През 2009 г. получих обаждане от офиса на Амджен във Виена с предложение да оглавя филиал в България. По това време бях Маркетинг директор и член на Борда на директорите в друга фармацевтична компания, където се чувствах добре - имах страхотен екип и нямах причина до го сменям. А и да започна изграждането на нещо толкова голямо от нулата, предвид непредсказуемата икономическа ситуация в България и сериозните реформи в здравната система, говорейки за биотехнологии – съвсем нова и непозната сфера, беше изключително голямо предизвикателство. Но тъй като съм човек, който обича предизвикателствата, с подкрепата на семейството си взех решението да приема. Така започнахме да пишем историята на Амджен у нас.
  5. Не ограничавате образованието си единствено в областта на медицината-имате диплома по маркетинг, маг. степен MBA“General Management” и маг. степен по мениджмънт. Кое Ви накара да инвестирате толкова време и средства в образованието си? Познанието в медицината винаги ми е помагало да навляза в дълбочината на новите откритията, да ги разбера и да намеря най-добрия начин да предам тяхното послание. А от друга страна имах желание чисто в бизнес отношение да обогатя познанията си. Стремежът към нови знания, които да прилагам в работата си ме води цял живот. Силно вярвам в познанието, което обяснява защо в Амджен България непрекъснато стимулираме екипа си да се развива и да учи нови неща. Това ти помага да израстваш, да приемаш нови предизвикателства и винаги да бъдеш на гребена на вълната.
  6. Какво е успехът за Вас и кои Ваши качества Ви помогнаха да успеете? За мен успехът не е самоцел, а стремеж, който винаги трябва да поставя в центъра на своите действия хората. Това е моята житейска философия. Човекът е двигателят на всичко, което се случва в заобикалящия ни свят. Много важно е да поставяш на себе си и на хората, с които работиш ясни цели, да бъдеш последователен и да взимаш бързи решения. И не на последно място - да можеш да разчиташ на екипа си като помощник и коректив.
  7. Имате ли рецепта за успеха? Високи резултати се постигат когато имаш ясни цели и правилната стратегия, за да ги постигнеш. От ключово значение е да можеш да покажеш своето отличаващо предимство в силно развитата конкурентна среда, да се обградиш с амбициозни и последователни хора и заедно да работите много.
  8. Какво Ви вдъхновява и какво Ви спира? Аз съм човек, за който вдъхновяващо е да си постави цел и да я постигне по най-добрия възможен начин. Независимо колко висока е тя, дори в някои случаи да изглежда твърде сложна за достигане. А трудностите и пречките по пътя към целта не разглеждам като нещо, което ме спира, защото тях неизменно ги има. Вместо това ги виждам като предизвикателства, като мотивацията да търся по-добрите решения. Разбира се, желанието на хората да бъдат здрави и да живеят по-добре също ме мотивира и поради тази причина намирам вдъхновение в иновациите, тъй като именно те водят до по-добро качество на живот.
  9. Как решавате кризисни ситуации? Разкажете ни за една от тях, оставила най-ярък спомен в съзнанието Ви... Трудни ситуации решавам, като потърся съвет от хора, на които имам доверие. Искам да чуя всички гледни точки по даден въпрос и не се притеснявам да чуя мнения, които не съвпадат с моето. Напротив – именно те ми помагат да взема информирано, а не емоционално решение в конкретната ситуация. Вярвам, че добрият лидер зачита различните мнения и дава възможност на всеки член от екипа си да представи своята гледна точка. Само така можем да се справим с трудностите и да вървим заедно напред.
  10. А с напрежението? Напрежението е част от ежедневието ни и трябва да се научим да живеем с него. От една страна доброто планиране, организирането на работата и деловитият подход ни помагат да управляваме времето си добре и по този начин да овладеем напрежението, а от друга страна благоприятно влияние оказва умението в подходящия момент да „изключим“ с неща, които ни доставят удоволствие и ни разтоварват.
  11. От какво Ви е страх? Като всички хора неизвестността ме плаши – както в личен, така и в служебен аспект. Когато не знаеш какво те очаква, това съвсем естествено събужда страх, защото не можеш да се подготвиш за нещо, което не познаваш.
  12. Какво сте преодолели в себе си по пътя към успеха? Кариерата промени ли Ви и по какъв начин? Като правило съм си наложила да не се поддавам на емоциите, въпреки че съм много емоционален човек и често пъти това е трудна задача. Разбира се, без да вложиш страст в това, което правиш, нещата не се случват, но е изключително важно да умееш да овладееш емоцията и разумът да надделее. Щом чувствата те завладеят трябва да спреш за момент, да се отдалечиш и да погледнеш ситуацията от високо. Тогава, след като си размислил трезво и рационално, да вземеш разумно решение. На това те научават дългите години в бизнеса, защото кариерата не ти предлага само позитивни емоции, но и много трудности, с които трябва да се справиш по най-добрия начин.
  13. С какво се гордеете най-много? От една страна горда ме прави фактът, че съм успяла да съхраня човешките си качества, което е най-важно – в крайна сметка, преди всичко човекът си остава човек. От друга страна се гордея, че съм успяла да възпитам децата си да бъдат хора - честни и добри.
  14. Коя е Вашата любима поучителна история? Има една поучителна сентенция, в която силно вярвам и тя гласи, че ако си най-знаещият в стаята, значи вероятно се намираш в грешната стая. И това е самата истина - не е нужно да си най-знаещият в екипа си, важно е да привлечеш правилните хора, които да мотивираш и с хъс да преследвате общата си цел. Старая се да се обграждам с талантливи и смели хора, професионалисти в своята област, на които имам доверие и които подобно на мен са позитивни, обичат предизвикателствата и влагат страст и сърце в това, което правят. Защото за да вървиш напред, ти е необходим екип, с който да го направиш - сам не можеш да постигнеш нищо.
  15. Кой е Вашият учител? Животът е този, който те учи на всичко. Но ако трябва да персонализирам кой човек е бил моят най-голям учител, със сигурност ще назова баща ми. В него видях истинския лекар и професионалист, видях истинския човек, който е роден за това което прави.
  16. Какво искате да оставите след себе си? Аз съм човек, който обича да вижда резултата от това, което прави в този ред на мисли след себе си искам да оставя именно резултат от нещата, в които съм вложила най-много емоция и енергия, нещата на които съм отдала живота си. Това са трите ми деца – двете родни, които съм отгледала с много любов и третото – Амджен България, което съм изградила от самото му начало. Техният успех и развитие е това, което ме прави щастлива и което искам да виждам след себе си.
  17. На какво да научим децата си? Това, на което винаги съм се опитвала да науча своите деца е да разберат кои са стойностните неща в живота. Научила съм ги да бъдат честни, да ценят човешките взаимоотношения, да са амбициозни и образовани. Научила съм ги да бъдат добри.
  18. Най-големият риск, който сте поемали? Трудно е да оценя кой е най-големият риск, но определено най-голямото предизвикателство, което съм поемала се казва Амджен България. Да започнеш нещо съвсем от начало, да поставиш основите на толкова високо иновативна компания е това, което мога да нарека предизвикателството на живота ми.
  19. Какво е най-ценно за Вас в живота? Здравето и човешките взаимоотношения са двете неща, които определям като най-високи ценности в живота, без които не бихме могли да постигнем каквото и да било друго.
  20. Ако трябва да подредите работата, личния живот, парите, успеха и семейството, в какъв ред бихте ги сложили? Разбира се, семейството се нарежда на първо място за мен и всичко останало е подчинено на него. В зависимост от различни фактори или ситуации, останалите неща могат да разменят местата си, но те винаги се подреждат след семейството. Аз съм човек, който държи много на работата си и понякога се случва неволно да пренебрегвам личния си живот заради нея. Парите разглеждам като важни, но никога не като самоцел. И в крайна сметка независимо кое взима превес над друго, всичко което правим е подчинено на семейството.
  21. Какво е за Вас България? България чувствам като много силна упора, тя е моят корен. Въпреки възможностите и предложенията, които съм получавала да се реализирам на други места, такава алтернатива за мен не съществува и до ден днешен. Възхищавам се на всичко красиво, което виждам в природата, на всичко добро, което живее у хората и на всичко положително, което се случва. Успехите, които постигаме в страната си ми доставят удовлетворение, а работата за международни компании винаги ме е амбицирала да позиционирам България на достойно място, на каквото заслужава да бъде.
  22. Каква е Вашата кауза - лична и професионална? Отново ще кажа, че разглеждам здравето на хората като най-висока цел и най-голямото богатство, без което не можеш да постигнеш нищо друго. Спокойно мога да заявя, че възможността да съчетая личната и професионалната си кауза в едно, внася много щастие, хармония и удовлетвореност в живота ми.