×

Искате ли да се свържете с Външния сайт и да напуснете Amgen.bg??

НАПУСКАТЕ УЕБСАЙТА НА АМДЖЕН. Амджен не носи отговорност и не упражнява контрол над организацията, изгледа или верността на информацията, която се съдържа на този сървър или сайт.

×

Искате ли да се свържете с Външния сайт и да напуснете Amgen.bg?

НАПУСКАТЕ УЕБСАЙТА НА АМДЖЕН. Амджен не носи отговорност и не упражнява контрол над организацията, изгледа или верността на информацията, която се съдържа на този сървър или сайт.

АЛМАНАХ “ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“ /ПЪРВО ИЗДАНИЕ/

Д-р Красимира Чемишанска е бизнес лидер във фармацевтичната индустрия с повече от 20 години опит на българския пазар. Тя е отговорна за откриването на филиала на Амджен, най-голямата биотехнологична компания в света, в България. Като Изпълнителен Директор на Aмджен България от 2009 година д-р Чемишанска отговаря за изграждане на организацията и развитието на бизнеса в страната.

Повече от 15 години тя заема различни мениджърски позиции в мултинационални иновативни фармацевтични компании, като е дългогодишен Директор „Маркетинг“ и Член на Борда на Директорите на AstraZeneca.

Д-р Красимира Чемишанска завършва медицина в Медицинския университет в София и работи като научен сътрудник в областта на клиничната имунология. Следвайки предизвикателствата на своята професионална кариера, тя получава диплома по маркетинг, магистърска степен MBA “General Management” от City University Seattle, и магистърска степен по мениджмънт от Международното Висше Бизнес Училище.

От 2011 г. е член на Борда на Директорите на AmCham, а през 2015 г. е избрана за Президент на Камарата. Вече 3 години е член на борда на ARPharM и Фондация „Juniour Achievement”. Тя е и дългогодишен член на BBLF.

Д-р Чемишанска е почетен член на Съвета на Европейската бизнес общност и носител на наградата „Златен печат за иновативен мениджмънт и социална отговорност“. През 2013 г. получава престижния „Certificate of Appreciation“ на Департамента по Търговия на САЩ за принос в развитието на двустранната търговия и инвестиции в здравеопазването между САЩ и България.

 1. Къде сте израснала и кой е най-яркият Ви спомен от тези години?
 2. Израснала съм в центъра на София и връщайки се назад във времето с умиление си спомням свободата, която имахме като деца. Събирахме се на големи групи и от рано сутрин до късно вечер играехме из дворовете и малките тихи улички. Сега е съвсем различно, животът е много променен. Онова спокойствие липсва, централните улички отдавна не са тихи, почти няма деца навън, защото вече и игрите са различни. Променено е усещането за детство.

 3. Как се ориентирахте към медицината и защо клинична имунология?
 4. Аз съм трето поколение лекари в моето семейството след дядо ми, майка ми и баща ми, така че съм израснала в тази среда, което несъмнено е събудило у мен интерес към медицината. А интересът ми към науката и практическото приложение на научните познания ме поведе по пътя на клиничната имунология. Силно ме заинтригува това, че беше и все още е изключително иновативна и съвременна специалност. Научните открития се случваха много бързо, което разкриваше буквално пред очите ни дълбочината на познанието.

 5. Прави впечатление, че кариерата Ви преминава основно в мултинационални иновативни фармацевтични компании. Какво ви задържа толкова години в бранша?
 6. Мултинационалните компании имат културата да работят с високи етични стандарти, което ти позволява да научиш много във всякакви аспекти. За мен е привилегия, че съм имала възможността да се развивам в именно такива компании, тъй като благодарение на това успявам да се докосна до най-последните открития в медицината и науката, което неминуемо поддържа интереса към сферата изключително жив. В твой дълг и същевременно мотивация се превръща това да предадеш познанието на лекарите и то да стане част от тяхната практика.

 7. Под Ваше управление бе открит филиала на Амджен в България, най-голямата биотехнологична компания в света. Как се случи всичко?
 8. През 2009 г. получих обаждане от офиса на Амджен във Виена с предложение да оглавя филиал в България. По това време бях Маркетинг директор и член на Борда на директорите в друга фармацевтична компания, където се чувствах добре - имах страхотен екип и нямах причина до го сменям. А и да започна изграждането на нещо толкова голямо от нулата, предвид непредсказуемата икономическа ситуация в България и сериозните реформи в здравната система, говорейки за биотехнологии – съвсем нова и непозната сфера, беше изключително голямо предизвикателство. Но тъй като съм човек, който обича предизвикателствата, с подкрепата на семейството си взех решението да приема. Така започнахме да пишем историята на Амджен у нас.

 9. Не ограничавате образованието си единствено в областта на медицината-имате диплома по маркетинг, маг. степен MBA“General Management” и маг. степен по мениджмънт. Кое Ви накара да инвестирате толкова време и средства в образованието си?
 10. Познанието в медицината винаги ми е помагало да навляза в дълбочината на новите откритията, да ги разбера и да намеря най-добрия начин да предам тяхното послание. А от друга страна имах желание чисто в бизнес отношение да обогатя познанията си. Стремежът към нови знания, които да прилагам в работата си ме води цял живот. Силно вярвам в познанието, което обяснява защо в Амджен България непрекъснато стимулираме екипа си да се развива и да учи нови неща. Това ти помага да израстваш, да приемаш нови предизвикателства и винаги да бъдеш на гребена на вълната.

 11. Какво е успехът за Вас и кои Ваши качества Ви помогнаха да успеете?
 12. За мен успехът не е самоцел, а стремеж, който винаги трябва да поставя в центъра на своите действия хората. Това е моята житейска философия. Човекът е двигателят на всичко, което се случва в заобикалящия ни свят. Много важно е да поставяш на себе си и на хората, с които работиш ясни цели, да бъдеш последователен и да взимаш бързи решения. И не на последно място - да можеш да разчиташ на екипа си като помощник и коректив.

 13. Имате ли рецепта за успеха?
 14. Високи резултати се постигат когато имаш ясни цели и правилната стратегия, за да ги постигнеш. От ключово значение е да можеш да покажеш своето отличаващо предимство в силно развитата конкурентна среда, да се обградиш с амбициозни и последователни хора и заедно да работите много.

 15. Какво Ви вдъхновява и какво Ви спира?
 16. Аз съм човек, за който вдъхновяващо е да си постави цел и да я постигне по най-добрия възможен начин. Независимо колко висока е тя, дори в някои случаи да изглежда твърде сложна за достигане. А трудностите и пречките по пътя към целта не разглеждам като нещо, което ме спира, защото тях неизменно ги има. Вместо това ги виждам като предизвикателства, като мотивацията да търся по-добрите решения.

  Разбира се, желанието на хората да бъдат здрави и да живеят по-добре също ме мотивира и поради тази причина намирам вдъхновение в иновациите, тъй като именно те водят до по-добро качество на живот.

 17. Как решавате кризисни ситуации? Разкажете ни за една от тях, оставила най-ярък спомен в съзнанието Ви...
 18. Трудни ситуации решавам, като потърся съвет от хора, на които имам доверие. Искам да чуя всички гледни точки по даден въпрос и не се притеснявам да чуя мнения, които не съвпадат с моето. Напротив – именно те ми помагат да взема информирано, а не емоционално решение в конкретната ситуация. Вярвам, че добрият лидер зачита различните мнения и дава възможност на всеки член от екипа си да представи своята гледна точка. Само така можем да се справим с трудностите и да вървим заедно напред.

 19. А с напрежението?
 20. Напрежението е част от ежедневието ни и трябва да се научим да живеем с него. От една страна доброто планиране, организирането на работата и деловитият подход ни помагат да управляваме времето си добре и по този начин да овладеем напрежението, а от друга страна благоприятно влияние оказва умението в подходящия момент да „изключим“ с неща, които ни доставят удоволствие и ни разтоварват.

 21. От какво Ви е страх?
 22. Като всички хора неизвестността ме плаши – както в личен, така и в служебен аспект. Когато не знаеш какво те очаква, това съвсем естествено събужда страх, защото не можеш да се подготвиш за нещо, което не познаваш.

 23. Какво сте преодолели в себе си по пътя към успеха? Кариерата промени ли Ви и по какъв начин?
 24. Като правило съм си наложила да не се поддавам на емоциите, въпреки че съм много емоционален човек и често пъти това е трудна задача. Разбира се, без да вложиш страст в това, което правиш, нещата не се случват, но е изключително важно да умееш да овладееш емоцията и разумът да надделее. Щом чувствата те завладеят трябва да спреш за момент, да се отдалечиш и да погледнеш ситуацията от високо. Тогава, след като си размислил трезво и рационално, да вземеш разумно решение. На това те научават дългите години в бизнеса, защото кариерата не ти предлага само позитивни емоции, но и много трудности, с които трябва да се справиш по най-добрия начин.

 25. С какво се гордеете най-много?
 26. От една страна горда ме прави фактът, че съм успяла да съхраня човешките си качества, което е най-важно – в крайна сметка, преди всичко човекът си остава човек. От друга страна се гордея, че съм успяла да възпитам децата си да бъдат хора - честни и добри.

 27. Коя е Вашата любима поучителна история?
 28. Има една поучителна сентенция, в която силно вярвам и тя гласи, че ако си най-знаещият в стаята, значи вероятно се намираш в грешната стая. И това е самата истина - не е нужно да си най-знаещият в екипа си, важно е да привлечеш правилните хора, които да мотивираш и с хъс да преследвате общата си цел. Старая се да се обграждам с талантливи и смели хора, професионалисти в своята област, на които имам доверие и които подобно на мен са позитивни, обичат предизвикателствата и влагат страст и сърце в това, което правят. Защото за да вървиш напред, ти е необходим екип, с който да го направиш - сам не можеш да постигнеш нищо.

 29. Кой е Вашият учител?
 30. Животът е този, който те учи на всичко. Но ако трябва да персонализирам кой човек е бил моят най-голям учител, със сигурност ще назова баща ми. В него видях истинския лекар и професионалист, видях истинския човек, който е роден за това което прави.

 31. Какво искате да оставите след себе си?
 32. Аз съм човек, който обича да вижда резултата от това, което прави в този ред на мисли след себе си искам да оставя именно резултат от нещата, в които съм вложила най-много емоция и енергия, нещата на които съм отдала живота си. Това са трите ми деца – двете родни, които съм отгледала с много любов и третото – Амджен България, което съм изградила от самото му начало. Техният успех и развитие е това, което ме прави щастлива и което искам да виждам след себе си.

 33. На какво да научим децата си?
 34. Това, на което винаги съм се опитвала да науча своите деца е да разберат кои са стойностните неща в живота. Научила съм ги да бъдат честни, да ценят човешките взаимоотношения, да са амбициозни и образовани. Научила съм ги да бъдат добри.

 35. Най-големият риск, който сте поемали?
 36. Трудно е да оценя кой е най-големият риск, но определено най-голямото предизвикателство, което съм поемала се казва Амджен България. Да започнеш нещо съвсем от начало, да поставиш основите на толкова високо иновативна компания е това, което мога да нарека предизвикателството на живота ми.

 37. Какво е най-ценно за Вас в живота?
 38. Здравето и човешките взаимоотношения са двете неща, които определям като най-високи ценности в живота, без които не бихме могли да постигнем каквото и да било друго.

 39. Ако трябва да подредите работата, личния живот, парите, успеха и семейството, в какъв ред бихте ги сложили?
 40. Разбира се, семейството се нарежда на първо място за мен и всичко останало е подчинено на него. В зависимост от различни фактори или ситуации, останалите неща могат да разменят местата си, но те винаги се подреждат след семейството. Аз съм човек, който държи много на работата си и понякога се случва неволно да пренебрегвам личния си живот заради нея. Парите разглеждам като важни, но никога не като самоцел. И в крайна сметка независимо кое взима превес над друго, всичко което правим е подчинено на семейството.

 41. Какво е за Вас България?
 42. България чувствам като много силна упора, тя е моят корен. Въпреки възможностите и предложенията, които съм получавала да се реализирам на други места, такава алтернатива за мен не съществува и до ден днешен. Възхищавам се на всичко красиво, което виждам в природата, на всичко добро, което живее у хората и на всичко положително, което се случва. Успехите, които постигаме в страната си ми доставят удовлетворение, а работата за международни компании винаги ме е амбицирала да позиционирам България на достойно място, на каквото заслужава да бъде.

 43. Каква е Вашата кауза - лична и професионална?
 44. Отново ще кажа, че разглеждам здравето на хората като най-висока цел и най-голямото богатство, без което не можеш да постигнеш нищо друго. Спокойно мога да заявя, че възможността да съчетая личната и професионалната си кауза в едно, внася много щастие, хармония и удовлетвореност в живота ми.

За получаването на статистическа информация с цел персонализиране на уебсайта и подобряване на използването на този уебсайт от Вас използваме cookies (бисквитки) при първоначална регистрация и такива на трети страни. Като продължавате да използвате този уебсайт без да си промените настройките, Вие се съгласявате да използваме всички cookies или други подобни технологии на уебсайта на Амджен за целите описани в нашата политика, свързана с „cookies“ . Ако искате, по всяко време можете да промените „cookie“ настройките си.